Zanim zaczniesz dietę na żylaki, jest kilka rzeczy, które musisz wiedzieć o tym stanie. Powinieneś unikać produktów mlecznych , żywności obciążonej cukrem i rafinowanych węglowodanów . Należy również trzymać się z dala od tłuszczów trans. Są to znane winowajcy żylaków.
Unikaj produktów mlecznych
Jednym z najlepszych sposobów zapobiegania żylakom jest zmniejszenie spożycia produktów mlecznych. Są one o wysokiej zawartości tłuszczu i mogą powodować żyły w dolnej części nóg do obrzęku. Przyczyniają się również do rozwoju hemoroidów. Ważne jest, aby przed wprowadzeniem zmian w diecie skonsultować się z lekarzem.
Innym sposobem na uniknięcie żylaków jest ograniczenie przetworzonego mięsa. Przetworzone mięso zawiera sód, który sprawia, że krew staje się gęstsza. Mięsa w puszkach mogą również zawierać BPA, hormon, który może pogorszyć twoje żyły. Powinieneś również unikać białego chleba, który jest wykonany przez pozbawienie mąki pełnoziarnistej jej składników odżywczych. Całe ziarna zawierają bioflawonoidy, które promują silne żyły. Ponadto biały chleb ma mniej błonnika, który zmniejsza krążenie i pogarsza stan żylaków.
Picie dużej ilości wody to kolejny dobry sposób na utrzymanie zdrowych żył. Zdrowa dieta powinna zawierać surowe i gotowane owoce i warzywa, w tym szpinak. Należy również spożywać zieloną herbatę. Zielona herbata zawiera przeciwutleniacz o nazwie epigallocatechin-3-gallate, który pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek i ma doskonałe właściwości lecznicze.
Unikaj smakołyków nasyconych cukrem
Aby zmniejszyć szanse na rozwój żylaków, powinieneś starać się ograniczyć spożycie cukru. American Heart Association zaleca, aby mężczyźni i kobiety spożywali mniej niż 36 gramów cukru dziennie. Jednak przeciętny Amerykanin spożywa około 77 gramów cukru dziennie. Ilość ta obejmuje zarówno oczywiste źródła cukru, takie jak słodycze, jak i mniej oczywiste, takie jak przetworzona żywność i żywność paczkowana.
Cukier uszkadza naczynia krwionośne, co powoduje żylaki. Prowadzi również do nadciśnienia, które jest złe dla zdrowia, ponieważ osłabia żyły i tętnice. W rezultacie sprawia, że twoje żylaki wydają się większe.
Powinieneś także ograniczyć ilość przetworzonej żywności, która zawiera cukier. Należą do nich sosy do sałatek, krakersy i chipsy. Wiele z nich ma wysoką zawartość cukru, a American Heart Association zaleca ograniczenie do dziewięciu łyżeczek dziennie dla mężczyzn i sześciu łyżeczek dla kobiet. Ponadto, najlepiej unikać sztucznych słodzików, które są równie szkodliwe dla naczyń krwionośnych.
Unikaj tłuszczów trans
Jeśli szukasz, aby uniknąć tłuszczów trans w diecie na żylaki, istnieje kilka rzeczy do rozważenia. Dla jednego, tłuszcze trans zwiększają ciśnienie krwi, co może zwiększyć ryzyko DVT. Powodują one również skurcze oraz czerwoną i przebarwioną skórę w nogach. Jeśli zauważysz te objawy, nie wpadaj w panikę; są one często nieszkodliwe i można je łatwo leczyć za pomocą zmiany stylu życia.
Powinnaś również zwiększyć ilość błonnika w swojej diecie. Choć może się to wydawać sprzeczne z intuicją, błonnik jest świetnym sposobem na poprawę zdrowia żył i zwalczanie stanów zapalnych. Może również pomóc ci schudnąć, ponieważ wypełnia cię szybciej niż proste węglowodany.
Powinieneś również ograniczyć ilość spożywanego cukru. Według American Heart Association, powinieneś ograniczyć spożycie cukru do 25 gramów dziennie dla kobiet i 36 gramów dla mężczyzn. Duża ilość cukru może prowadzić do przyrostu masy ciała, a także może powodować uszkodzenia żył. Ponadto, nadmiar cukru jest znany, aby zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy, która jest jedną z wiodących przyczyn chorób żył. Cukier jest ukryty w wielu produktach spożywczych, w tym w sosach sałatkowych, sosach do makaronów i mącznych tortillach.
Unikaj rafinowanych węglowodanów
Rafinowane węglowodany są niebezpieczne dla układu krążenia i mogą prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Zamiast tego staraj się trzymać diety o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości błonnika, która jest bogata w owoce i warzywa. Naturalne cukry zawarte w owocach i warzywach pomagają spowolnić wchłanianie cukru do krwi.
Rafinowane węglowodany zawierają duże ilości sodu, który sprawia, że krew jest gęsta. Zawierają również BPA, hormon, który może zwiększyć ryzyko rozwoju żylaków. Ponadto zawierają bardzo mało błonnika, a przetwarzanie rafinowanych ziaren pozbawia je korzystnych flawonoidów i składników odżywczych. Również mogą powodować zaparcia, co dodaje dodatkowe ciśnienie do żył podczas oddawania stolca, nasilając objawy żylaków.
Inną ważną rzeczą, o której należy pamiętać, jest ilość cukru w diecie. Duże ilości cukru we krwi mogą powodować nadprodukcję insuliny przez organizm. Rafinowane węglowodany znajdują się zwykle w przetworzonej żywności, takiej jak biały chleb. Zamiast rafinowanych węglowodanów, wybierz węglowodany złożone. Najlepiej wybierać całe ziarna, ponieważ mają one wysoką zawartość błonnika.
Unikaj buraków
Buraki są bogate w betacyjaninę, związek fitochemiczny, który obniża poziom homocysteiny, substancji znajdującej się we krwi, która może uszkodzić naczynia krwionośne. Betacyanina zmniejsza również ryzyko wystąpienia żylaków poprzez poprawę krążenia krwi. Oprócz tego buraki zawierają składniki odżywcze, takie jak błonnik i witamina C, które mogą pomóc wzmocnić żyły i zapobiec ich pękaniu.
Innym pokarmem, który może pomóc w zapobieganiu żylakom, jest dieta o wysokiej zawartości potasu. Potas pomaga organizmowi wyeliminować wodę i zmniejszyć jej zatrzymanie. Pokarmy o dużej zawartości potasu obejmują banany, awokado, grejpfruty, pomarańcze i gotowany szpinak. Awokado jest również bogate w witaminy C i E, które pomagają organizmowi tworzyć kolagen i elastynę. Pomagają również zapobiegać żylakom poprzez obniżenie ciśnienia krwi.
Innym pokarmem, który może zmniejszyć ryzyko wystąpienia żylaków, jest burak. Czerwony kolor buraków jest wynikiem naturalnie występującej substancji zwanej betacyjaniną. Betacyanina zmniejsza homocysteinę, substancję znajdującą się w naczyniach krwionośnych, która powoduje zakrzepy krwi. Buraki mogą być spożywane na surowo lub gotowane jako dodatek do potraw. Te pokarmy zawierają również przeciwutleniacze, które poprawiają zdrowie układu krążenia i zapobiegają stanom zapalnym.
Unikaj jagód
Nie zaleca się unikania jagód w przypadku żylaków. Zawierają one antyoksydanty, które mogą wzmocnić ściany żył i zmniejszyć stan zapalny. Jagody i jeżyny są dobrym źródłem antocyjanu, związku chemicznego o właściwościach wazoprotekcyjnych. Dodatkowo, azotany znajdujące się w soku z buraków mogą naturalnie poprawić krążenie krwi. Te składniki odżywcze mogą pomóc w zapobieganiu retencji płynów, która może nasilać żylaki.
Borówki są pełne rutyny, krytycznego flawonoidu o właściwościach przeciwzakrzepowych. W rzeczywistości, badanie przeprowadzone w 2012 roku na Harvardzie zmierzyło 5,000 związków pod kątem ich zdolności do blokowania białek krzepnięcia krwi i okazało się, że rutyna jest lepsza. Wykazało ono również, że rutyna ma działanie zapobiegające zakrzepom krwi tętniczej, które mogą powodować zawały serca i udary. Ponadto wykazano, że zmniejsza ona również ryzyko powstawania zakrzepów żylnych, które mogą prowadzić do zakrzepicy żył głębokich.
Owoce cytrusowe mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawiają stan żył. Zawierają witaminę C, która pomaga zwalczać stany zapalne i produkować kolagen, co sprzyja zdrowym żyłom.
Unikaj radicchio
Jeśli martwisz się o żylaki, najlepiej unikać radicchio. Warzywo to występuje w wielu odmianach, a każda z nich nosi nazwę regionu, z którego pochodzi. Jeśli jednak chcesz je jeść, musisz wybrać odpowiednią odmianę.
Aby pomóc organizmowi w walce z żylakami, należy upewnić się, że jesz warzywa bogate w witaminę C i witaminę E. Obie witaminy są dobre dla zdrowia naczyń krwionośnych, a także zawierają glutation, przeciwutleniacz, który pomaga chronić żyły i serce. Do tego mają niską zawartość szkodliwych substancji chemicznych.
Aby wspomóc swój układ żylny, powinieneś spożywać dużo błonnika. Dodanie błonnika do diety pomoże wzmocnić ściany żył i zapobiec powstawaniu żylaków. Błonnik jest również korzystny dla obniżenia poziomu cholesterolu. Jedzenie kolorowych pokarmów może pomóc w walce z żylakami i pomóc w utrzymaniu świetnego wyglądu nóg.
Ajurweda mówi, że częstą przyczyną żylaków jest brak równowagi między Vyana Vata i Ranjaka Pitta. Ajurweda sugeruje dietę pacyfikującą Pitta-Vata w celu złagodzenia objawów.
Unikaj rzeżuchy ogrodowej
Rzeżucha ogrodowa zawiera znaczne ilości witaminy A i karotenoidów, dwóch najlepszych składników odżywczych dla Twoich oczu. Pomagają one chronić oczy przed takimi schorzeniami jak zaćma, zapalenie siatkówki i ślepota nocna, a także poprawiają wchłanianie żelaza przez organizm.
Jeśli masz żylaki, unikaj stosowania rzeżuchy ogrodowej. Jej nasiona zawierają olej gorczycowy, który może powodować problemy żołądkowo-jelitowe i częste oddawanie moczu. Rzeżucha ogrodowa zawiera również goitrogeny, które uniemożliwiają wchłanianie jodu przez tarczycę. Zioło to jest również znane z wywoływania niestrawności.
Rzeżucha ogrodowa zawiera duże ilości witaminy K, która jest ważna dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Już pół uncji dostarcza prawie 100% dziennej wartości. Nasiona rzeżuchy ogrodowej są również bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i żelazo, co czyni je doskonałym rozwiązaniem w leczeniu bólu i ran. Chociaż rzeżucha nie jest najlepszym pożywieniem dla osób z żylakami, może być warta spróbowania dla zdrowego serca.
Zasadź nasiona rzeżuchy ogrodowej w wilgotnej glebie w słonecznym miejscu i przerzedzaj je, gdy osiągną wysokość jednego cala. Nasiona należy wysadzić jeden do dwóch tygodni przed terminem ostatnich przymrozków. Po wykiełkowaniu rośliny rzeżuchy potrzebują niewiele nawozu. Znoszą suszę, ale warto je podlewać co kilka dni.